OM

HELA DIN KROPP ÄR EN PROVOKATION!


 

Eller är det min kropp som är en provokation? Vems kropp provocerar, och varför får denna kropp mer eller mindre plats i samhället och kulturen? Punkmusikalen dissekerar platstagande.
Punkmusikalen gör det som punken alltid gjort – höjer upp det värdelösa, det fula, det pinsamma, och låter det ta plats på scen. Punkmusikalen är en förhöjd version av det mänskliga sinnet. Punkmusikalen är som den djupaste kärleksrelation där du plötsligt släpper all prestation och blottar ditt innersta.

____________________________________________________________________

En performanceföreställning med humor och svärta, dans och sång, monster och flickor.

Punk uppstod som en reaktion mot en musikform och en kommersialism. En ska med enkla medel och utan förkunskaper kunna skapa den musik en inspireras till. Punk som genrebeteckning kommer ur ett amerikanskt nedvärderande slanguttryck och betyder ”något värdelöst”. Musiken strävar inte efter att vara behaglig utan till att provocera, vända upp och ner och vara ful. Med korta och opolerade låtar satte punkmusiken igång en ny subkultur.

I projektet Punkmusikalen inspireras vi till att göra som punken.

Med vårt scenkonstprojekt kommer vi undersöka platstagande och prestation, blanda genrer och utmana bilden av scenkonst och kvinnor på scen. Vi anser att kvinnor idag inte har lika mycket utrymme som män i samhället och att det finns större prestationskrav på kvinnor än vad det gör på män. Därför vill vi, med utgångspunkt i punkens genuina form, möjliggöra ett prestationsfritt arbete där vi skapar rum som vi i vår ensemble får verka i och ta del av. I dessa rum kommer ensemblen, som enbart består av en grupp kvinnor, få ohämmad plats att testa, leka, vara fula, dåliga och jävliga på.

I vår strävan är att undersöka rum, plats och prestation tillhör också experimentera med publiken. Kan vi skapa scenkonst utan att eftersträva publikens bekräftelse eller tillfredställelse? Hur kommer det mottas att vi endast är kvinnor på scen och i produktion? Om det uppstår reaktioner, hur yttrar sig dessa? Vad kommer mottagandet att betyda för oss?

I vårt repetitionsarbete kommer vi utmana en traditionell rep-process. Utifrån workshops och performansens under våren 2015 kommer vi samla material till föreställningen. Vi kommer utmana våra rädslor för platstagande i offentliga miljöer genom att göra performansens. Med workshops kommer ensemblen dela kunskaper och erfarenheter i en DIYanda för att samla ytterligare material. I april 2015 kommer vi resa iväg fyra dagar för att sy ihop alla våra trådar till en färgsprakande föreställning. En kort och intensiv rep-period är ett experiment för att se om sådan kan möjliggöra att vi sänker prestationskraven på oss själva och därmed lyckas lämna publik och resultat helt utanför vår rep-process.

Punkmusikalen produceras i Teater Matildas regi. I ensemblen består vi av kvinnor med mångårig erfarenhet inom kulturbranschen. Vi har också mycket stor erfarenhet av att vara kvinnor. Vi vill att Punkmusikalen dels ska vara till för oss och dels inspirera andra, framförallt kvinnor, till att ta plats tillsammans, äga den och skita ner den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *